top of page

10 tips för att kunna koppla av på semestern

Känner du dig stressad inför semestern, att du planerar bort din återhämtning och inte har tid för dig själv?


Den långa återhämtningen. Jag förstod inte vikten av den på många år, och sedan var det många år som det var en komplicerad pusselbit att lägga. Barn, flytt och ett liv i förändring. I flera år bodde vi i Sydost Asien där tanken på en fyra veckors semester inte är en verklighet för de allra flesta. Kan man ta två veckor i rad så har man tur.

Innan dess tyckte jag ofta som småföretagare i Sverige att semestern var för lång och att det blev stressigt att jobba in en ekonomisk buffert inför sommaren. Varför skriver jag om det här?

När vi har turen att leva på flera olika platser kan vi skifta våra värderingar.

En klok mentor till mig Marita Lekmo fick mig att ta en lång semester vid en stuga i naturen.

Första året var jag säker på att jag skulle ha tröttnat efter en helg, att vara stilla på en plats själv med hunden i naturen i en månad lät inte helt lockande.

Jag hade helt fel.


När stressen runnit av vilket tar mig minst en vecka så händer det något.

Det är som tankarna blir klarare, och känslorna i balans. Ett tecken för mig är hur axlarna känns, och att kroppen vill sova och vakna med naturen istället för klockan.

Håret blir bättre av att tvättas i sjön och mina ögon blir piggare.


Kvinna i blå klänning med canvastavla.
Ingela Johansson konstnär i sommarateljen. Foto Theresa Widjeskog Ahlman.


Här är tio tips för att kunna koppla av på semestern, vänligen ta dem med en nypa salt de är högst personliga.


1. Det finns ett liv efter semestern. Pröva att ha en nedtrappning om det går. Ex. Läsa på balkongen, sitta vid vattnet eller långa kvällspromenader. Har du tur kan det förebygga att vi blir hängiga eller sjuka efter att ha stressat oss mot att ha allt på listan klart.


2. Sänk ambitionerna på att vara lycklig och att det ska vara bra väder och enkelt. Ibland kan det hjälpa att bli medveten om vad som är viktigast för en själv och se till att man får något av det under en del av semestern. Smaken av smultron eller ett salt bad.4. Sommaren jag lyckas bli smalare, klokare eller gladare! Visst kan vi göra förändringar under semestern fundera bara på hur så att det inte blir en utmaning som hänger som ett åskmoln över att du inte känner dig ledig. Går du och längtar efter något annat kanske du ska välja det.5. Pröva något nytt som ger energi. Finns det något som du är nyfiken på pröva.Hund kollar på segling.
Tilda kollar in när grannen prövar något nytt. Foto Ingela Johansson


6. Behöver vi ha mål för semestern eller kan det vara tiden där vi bara får vara och fylla dagen med det vi känner för?


7. Skaffa en accessoar, nej jag skämtar inte rätt spellista och solhatt kan transportera dig till en annan plats och om du hittar tillbaka till dagdrömmen ligger lösningen till de stora innovationerna ofta nära.


8. Om du känner någon du brukar skratta med hitta på något ihop. Om den någon är din intuition kanske du ska lyssna på den, och om barnen säger att de har tråkigt kan det vara en bra sak.


9. Gör något som du brukade älska när du var yngre. För mig blev det att hitta tillbaka till hästarna, och det har jag njutit av hela året.


Häst i hage
Lycka att hålla på med något man älskade som ung.

10. Pröva att meditera. Om det känns jobbigt att sitta still börja med tre minuter att du lägger dig ned eller sätter dig och tittar på moln. Pröva sju gånger innan du bestämmer dig för om du tycker att det är intressant.


Slutligen vill jag önska dig och dina nära en härlig semester. Hoppas du har planerat in lite oplanerad tid.


Så vad gör det för skillnad med en lång semester där jag inte tänker hela tiden på att packa, boka och fixa det är nog att jag hinner komma till punkten där jag bara är och kan ha långtråkigt.

Att sommaren känns längre som när man hade sommarlov och att energin hinner fyllas på inför hösten. Utrymme för att stanna och plocka smultron, läsa ut boken, eller lyssna på fåglarna.


Får du lust att pröva en kurs i Kreativ Meditation i sommar online, så är kursen öppen.

Ha det gott.

Ingela


Ps. efter bilden kan du läsa lite om vad andra kursdeltagare tyckt. Jag ska gå och hitta två träd för sommarens nya blå hängmatta.Färgglad skiss mot gräs och blommor
Sommar med kreativ meditation av Zenart


"Jag känner mig mer närvarande."

Deltagarna beskriver en stressreduktion och hur de känner sig mer avslappnade. En majoritet tar nu mer tid för sig själva, vilket ger mer glädje.


"Jag hade mycket kontroll, jag hade en känsla av att jag behövde kontrollera. Kursen hjälpte mig mycket att släppa kontrollen."

Att släppa och släppa kontrollen var ytterligare en stor förändring.

För många kommer skapande med omdöme och strävan efter perfektion.


"Det låter mig reda ut vad som är viktigt och vad som inte är."

Deltagarna rapporterade också att de kände mer fokus och koncentration och att det nu är lättare att göra val.


"Jag var inte medveten om hur mycket färg kunde påverka mig. Jag kan verkligen bli gladare bara tack vare färgerna."

Effekten av färg var något som alla respondenter tog upp. De lägger märke till färg mer nu och är medvetna om hur färg kan förändra humöret.


"Jag är mer öppen för att upptäcka nya saker."

Många av eleverna berättar om hur de har fått en öppenhet för att upptäcka nya saker och hur de förstår sig själva bättre. Flera elever talade också om hur engagemang i kreativ meditation gav dem en ny öppenhet för sig själva och världen, och en större vilja att göra nya personliga upptäckter.

"Jag känner mig tryggare med mig själv."

Eleverna beskriver hur de litar på sig själva mer och pratar om hur de vågar mer efter kursen, från att anmäla sig till andra klasser för att få ännu fler nya erfarenheter, till att bära mer färgglada kläder för att hävda sin egen färgstämning.


"Kreativ meditation är viktig för unga människor som söker efter prestation och ofta är stressade för att de har mycket att göra i skolan. Det skulle också tillåta dem att tappa sina telefoner ett tag och utvecklas på ett annat sätt."

Deltagarna sa alla att de skulle rekommendera kursen för barn, ungdomar, kollegor och vänner.

Vill du läsa artikeln i ursprunglig from på engelska finns den här ”When creativity increases well-being: the case of the creative meditation” by Dr Mathilde Gautier Länk

Kreativ Meditation har nu vidareutvecklats genom att förenklas ytterligare så att det ska bli tillgängligt för fler. Efter att ha haft deltagare som är på väg tillbaka efter en utmattning så har vi minskat antal tillfällen från varje dag i veckan till två dagar i veckan.


Tanken är att det inte ska ta mer än en timme i veckan totalt, och att materialen har förenklats till en bok i A5 storlek samt tre pennor. Meditationsövningarna är enkla så att man kan göra dem där man är.


Du hittar kursen på www.zenart.info


Boken ”Create to Flow” om kreativ meditation skriven av Ingela Johnsson vann 2020 en utmärkelse på The Golden Door Awards. Den är en kursbok för Kreativ meditation och i nuläget tillgänglig på engelska.


Jag hoppas att fler ska upptäcka ett enkelt men oerhört effektivt verktyg för att koppla av, bygga inre trygghet och meningsfullhet.


För mig så hjälper metoden mig: Att bli medveten om varför jag gör som jag gör, känner som jag känner och om det är så jag vill ha det?

En metodfilm har producerats och kan ses här.


För mer information kontakta: Ingela Johansson, ingela@zenart.info
Σχόλια


bottom of page