top of page

Hur kan meditation och kreativitet hjälpa oss att må bättre.

Det är svårt att hitta exakta siffror på hur många i Sverige som mediterar regelbundet.

En undersökning från SOM-institutet vid Göteborgs universitet genomförd 2020 visar att 20% av de tillfrågade (18-85 år) mediterar regelbundet.

Jag tänker att alla som gör yoga, och andra typer av mindfulness baserad meditation kanske inte räknas in här.


Söker man forskning för våra grannländer verkar det se ut ungefär likadant.

Enligt en undersökning från Kantar Sifo som genomfördes 2019 med 1000 personer i varje land i Sverige, Norge, Danmark och Finland, visade resultaten att 14% av svenskarna mediterar jämfört med 20% av norrmännen, 17% av danskarna och 16% av finländarna. Dessa siffror indikerar att meditationsvanorna är ganska lika i de nordiska grannländerna.


Kvinna mediterar i skog
meditation i skogen foto Theresa Widjeskog Ahlman

Enligt en studie från 2019 som publicerades i Harvard Business Review mediterar 8% av Fortune 500 VD:ar (de största amerikanska företagen som rankas utifrån omsättning) regelbundet. Studien visade också att andelen mediterande VD:ar var högre bland teknologiföretag och bland företag med högre vinsttillväxt. En annan undersökning från 2018 av US Chamber of Commerce visade att 57% av amerikanska företagsledare (ej enbart VD:ar) hade provat på mindfulness och meditation.


Motivet att meditera i Sverige enligt en studie från 2017 av Karolinska Institutet och Uppsala universitet visar att de vanligaste motiven till att meditera var att öka mindfulness och uppmärksamhet, hantera stress och ångest, och förbättra sömnen. Då blir det tydligare för mig varför chefer/VD och ledare tycks prioritera meditation i högre grad.

För min egen del så började det med att hantera stress när jag jobbade mot en dead-line.


Illustration Kinna i stickad tröja som mediterar av Ingela Johansson
Illustration från meditation ”kKan man meditera i Prada?

Hur allt började


Jag var trött! Framför mig hade jag 35 skisser, men ingen av dem fungerade.

Vid 16.00 var jag tvungen att leverera storhet, men ingenting i mitt sinne kändes i närheten av att kunna producera ett mästerverk på begäran.

Det var ingen ny kund som väntade, det var min äldsta och viktigaste vän och kund. Det här lättade inte på värken i mina axlar.

Eftersom tidsskillnaden mellan Sverige och Malaysia var på min sida och jag hade några timmar till innan deadline gick ut på en promenad på den malaysiska landsbygden för att rensa huvudet. Tillbaka framför mina skisser gjorde jag en kort meditation innan jag målade, och tio minuter efter det hade jag målningen jag letat efter framför mig i bläck och akvarell.

Den stirrade tillbaka på mig från sidan. Jag är inte den typen av person som älskar att skrika från hustaken, men nu var jag det.

Ett mästerverk kan komma, men bara från ett lugnt sinne öppet för flyt.

Det var början på kreativ meditation.

Från det ögonblicket har det tagit år att utveckla processen till den verktygslåda av kreativa steg som finns i kursen idag.

Idag ingår meditation, kreativitet och en skriven reflektion i processen. Ett exempel på det ser du nedan.


Bild på material för kreativ meditation om färg och känsla
Kreativ meditation om kopplingen mellan färg och känsla


Meditation öppnar upp för kreativiteten, kreativiteten ger oss möjlighet att komma i kontakt med våra känslor och intuition och reflektion gör att vi kan bygga en egen förståelse för våra egna mönster.


Vad har deltagare fått ut av kursen

Den första explorativa studien/artikeln When Creativity Increases Wellbeing – the Case of the Creative Mediation Method, slutfördes i oktober 2019 av doktor Mathilde Gautier, en oberoende forskare inom konst. (Det är inte en vetenskaplig studie utan endast en artikel.)


Hon undersökte och intervjuade elever som deltagit i kreativa meditationskurser. Eleverna som deltog i detta arbetade inom så olika områden som utbildning, sjukvård, projektledning, teknik, redovisning, socialt arbete, personlig utveckling, entreprenörskap och politik.

Deras främsta skäl till att anmäla sig till kursen var nyfikenhet och att lära känna sig själva bättre. Med några få undantag hade de flesta i gruppen väldigt liten erfarenhet av att skapa eller meditera, men de var öppna för att lära sig.

Jag kunde känna igen många av de förändringar som de beskrev i sina liv från min egen resa med kreativ meditation och från vad eleverna har pratat om under kurserna.


"Jag visste inte att det var möjligt att meditera och göra något kreativt efteråt."

Detta var en elevs reflektion över att använda de tre stegen Kreativ meditation, meditation, kreativitet och reflektion, och hur det förändrade hennes egen upplevelse av att skapa.


"Jag känner mig mer närvarande."

Deltagarna beskriver en stressreduktion och hur de känner sig mer avslappnade. En majoritet tar nu mer tid för sig själva, vilket ger mer glädje.


"Jag hade mycket kontroll, jag hade en känsla av att jag behövde kontrollera. Kursen hjälpte mig mycket att släppa kontrollen."

Att släppa och släppa kontrollen var ytterligare en stor förändring.

För många kommer skapande med omdöme och strävan efter perfektion.


"Det låter mig reda ut vad som är viktigt och vad som inte är."

Deltagarna rapporterade också att de kände mer fokus och koncentration och att det nu är lättare att göra val.


"Jag var inte medveten om hur mycket färg kunde påverka mig. Jag kan verkligen bli gladare bara tack vare färgerna."

Effekten av färg var något som alla respondenter tog upp. De lägger märke till färg mer nu och är medvetna om hur färg kan förändra humöret.


"Jag är mer öppen för att upptäcka nya saker."

Många av eleverna berättar om hur de har fått en öppenhet för att upptäcka nya saker och hur de förstår sig själva bättre. Flera elever talade också om hur engagemang i kreativ meditation gav dem en ny öppenhet för sig själva och världen, och en större vilja att göra nya personliga upptäckter.

"Jag känner mig tryggare med mig själv."

Eleverna beskriver hur de litar på sig själva mer och pratar om hur de vågar mer efter kursen, från att anmäla sig till andra klasser för att få ännu fler nya erfarenheter, till att bära mer färgglada kläder för att hävda sin egen färgstämning.


"Kreativ meditation är viktig för unga människor som söker efter prestation och ofta är stressade för att de har mycket att göra i skolan. Det skulle också tillåta dem att tappa sina telefoner ett tag och utvecklas på ett annat sätt."

Deltagarna sa alla att de skulle rekommendera kursen för barn, ungdomar, kollegor och vänner.

Exempel kreativ meditation från Zenart kurs

Vill du läsa artikeln i ursprunglig from på engelska finns den här ”When creativity increases well-being: the case of the creative meditation” by Dr Mathilde Gautier Länk

Kreativ Meditation har nu vidareutvecklats genom att förenklas ytterligare så att det ska bli tillgängligt för fler. Efter att ha haft deltagare som är på väg tillbaka efter en utmattning så har vi minskat antal tillfällen från varje dag i veckan till två dagar i veckan.


Tanken är att det inte ska ta mer än en timme i veckan totalt, och att materialen har förenklats till en bok i A5 storlek samt tre pennor. Meditationsövningarna är enkla så att man kan göra dem där man är.


Du hittar kursen på www.zenart.info


Boken ”Create to Flow” om kreativ meditation skriven av Ingela Johnsson vann 2020 en utmärkelse på The Golden Door Awards. Den är en kursbok för Kreativ meditation och i nuläget tillgänglig på engelska.


Jag hoppas att fler ska upptäcka ett enkelt men oerhört effektivt verktyg för att koppla av, bygga inre trygghet och meningsfullhet.


För mig så hjälper metoden mig: Att bli medveten om varför jag gör som jag gör, känner som jag känner och om det är så jag vill ha det?

En metodfilm har producerats och kan ses här.


För mer information kontakta: Ingela Johansson, ingela@zenart.info


Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page