KONST FÖR UTVECKLING
Min bakgrund och erfarenheter
Jag höll i min första kurs i att lära sig att rita när jag var 18 år och sedan dess har jag haft turen att undervisa i skaparglädje i Sverige, Australien, Bali, Kina, Singapore, Malaysia, England och Norge.
Jag har lärt mig mycket av mina elever från många delar av världen. Från övningar, till tekniker, till hur vi delar med os till varandra om vad vi upptäcker i vår konst. För mig blev det allt tydligare att jag ofta kunde se på ett konstverk vart konstnären kom ifrån.
Jag tror att hur vi använder färg, former och sammansättning är mycket relaterat till landskapet vi föddes i. Tänk dig en vinterdag när man vaknar, och allt är vitt och blått i Skandinavien, i motsats till att vakna upp för att gå till blomstermarknaden i Indien med varenda färg du kan tänka dig. Kopplingen mellan vår kultur, natur och färg är något som vi kan utforska för att lära känna oss själva, utveckla vårt konst men också för att må bättre.
Fler och fler vetenskapliga studier, stödjer den tanken. Är du nyfiken finns en samling på den kulturella hjärnan.
Hur vi använder vår pensel, hur vi delar processen efter målning, komplexiteten, stilen och hur vi ser på det negativa rummet skiljer sig åt på varje plats. . Men hur vi ser på den rena glädjen av kreativitet och färg är universellt. Att vara blockerad av perfektionism eller känna skuld för att ta sig tid att vara kreativ verkar också finnas överallt.
Prioriteringen ändras när eleverna känner glädjen i kreativitetens flöde och börjar förstå hur denna praktik kan ge klarhet och glädje. I dessa stunder börjar du också se elever dra slutsatser om tankar eller känslor som har hållit tillbaka dem i flera år. .
Dessa ögonblick är själva kärnan i vad den här praktiken handlar om. Jag älskar att varje deltagare har kommit till denna förståelse från sin egen praktik, vilket innebär att när du väl lärt dig verktygen kan du använda dem när du behöver dem. Det är kreativ självförstärkning som spelar i dessa sessioner. .
Att ha fått den här erfarenheten är något jag är oerhört tacksam över, och det har varit grunden för att utveckla Zenart-processen till vad den är idag. Detta har naturligtvis också inspirerat mig som konstnär, och ovan ser ni ett foto från Shanghai Daily. . .
​
​
​
Är du nyfiken på mina erfarenheter från Singapore och Sydost Asien så hittar du lite länkar här:
En dokumentär om en designer från Singapore i Stockholm, och om Ingela Johansson från Sverige som arbetar som konstnär och konstlärare i Singapore.
​
Min blogg från tiden i Asien, Artclass in Singapore
​
Intervju från Shanghai Daily
​
​
Koppla av
Att koppla av genom en fokuserad promenad eller meditation öppnar dörren till kreativitet och intuition.
Skapa
När du skapar från meditation får du mer fokus och kan lättare kom in i ett Flow tillstånd.
​
Reflektera
Reflektionen gör oss medvetna om och skapar en djupare förståelse för våra egna mönster och vanor.