top of page

Tio saker vi kan lära oss av självreflektion

Uppdaterat: 16 mars 2023

eller Har kreativ meditation förändrat ditt liv?


Det var en av de där frågorna jag fick, som fick mig att sätta kaffet i halsen. Frågan ställdes av en av deltagarna i kursen, och mitt svar kom snabbt JA!

Förändringen har dock skett i hundratals små steg. Om den en sak som jag har lärt mig om förändring är det att den sker över tid.


Reflektionen hjälper mig att se vart jag är, vart jag vill och vad jag just nu jobbar på att förändra. Det är en ständig justering eftersom livet alltid bjuder oss på förändring.


Att ta mig tiden att reflektera när jag inte är stressad har varit helt avgörande för att ta beslut som känns rätt för mig, min familj, min karriär och mina värderingar.


Kreativ Meditation skapar en vana för att få in en strukturerad reflektionstid när du inte är stressad.

I helgen var det dags för en längre månads reflektion efter februari.

Vilket betydde varm choklad med chili och kanel.

Jag firade att jag gjort min kreativa meditation med att köpa körsbärskvistar.


Just att sitta ned i lugn och ro och gå igenom de reflektioner och bilder som man har gjort under en månad, brukar vara oerhört spännande.


Jag brukar välja ut de tre viktigaste sakerna som jag har sett hos mig själv, och skriva en längre reflektion om dem.

Att lyssna på bra musik, och ta sig tid att fundera en stund över vad som har hänt under månaden är oerhört givande.

När reflektionen blir en vana, kan den vara en god hjälp i att se saker vi har förändrat som går åt rätt håll och upptäcka nya mönster som vi sakta börjar nysta upp.


Hur jag har sett att förändring i mitt privatliv och mitt yrkesliv följer samma mönster blev en av de viktigaste reflektionerna under februari. Det här var tvärt emot vad jag hade trott om mig själv. Jag kommer säkert att komma tillbaka till det här.


Jag brukar skriva en längre reflektion för att summera månaden. Det är en spännande resa att titta närmare på vad som har hänt under månaden.Mitt mål är att jag gör det direkt på morgonen (min bästa tid) och efter meditationen så att jag kan reflektera utan stress. De tankar som jag tänker om mig själv är viktiga för mig.

Det fungerar naturligtvis utmärkt att göra på andra tider också.


Vissa deltagare har valt slutet av arbetsdagen för att summera och "ställa om" för familjetid.

Andra har valt kvällen, när barn har somnat och allt börjar ned sig.


Det tar mellan 20 - 30 min att göra Kreativ Meditation.


Om du vill skapa dig den här vanan så finns onlinekursen i Kreativ Meditation på min hemsida och hos friskvårdsleverantörer som Epassi och Wellnet.


Har du frågor så är du alltid välkommen att höra av dig.

Funderar du ännu på om reflektion är rätt för dig, så kommer nu tio saker man lär sig av att reflektera.Här kommer nu den utlovade listan på tio saker man kan lära sig av att reflektera:

  1. Förstå våra egna tankemönster och reaktionsmönster: Genom att skriva ner våra tankar och reaktioner under meditation kan vi öka vår medvetenhet om våra vanliga tankemönster och hur vi reagerar på stressiga situationer.

  2. Identifiera våra styrkor och svagheter: Reflektion efter meditation kan hjälpa oss att identifiera våra styrkor och svagheter och därmed hjälpa oss att utvecklas och växa.

  3. Få klarhet i våra mål: Att reflektera över våra mål efter meditation kan hjälpa oss att klargöra vad vi verkligen vill uppnå och varför.

  4. Utveckla en mer positiv självbild: Genom att skriva ner positiva tankar om oss själva efter meditation kan vi hjälpa till att stärka vår självbild och öka vår självkänsla.

  5. Öka vår tacksamhet: Att reflektera över det vi är tacksamma för efter meditation kan hjälpa oss att öka vår tacksamhet och uppskattning för det vi har.

  6. Lära oss att förlåta: Genom att skriva ner våra känslor och tankar om personer som vi kanske känner ilska eller frustration mot kan vi hjälpa oss själva att förlåta och släppa taget om negativa känslor.

  7. Bli mer medvetna om vår omgivning: Reflektion efter meditation kan hjälpa oss att bli mer medvetna om vår omgivning och hur den påverkar våra tankar och känslor.

  8. Lära oss att hantera stress: Genom att reflektera över hur vi hanterar stressiga situationer kan vi lära oss att utveckla mer hälsosamma och effektiva sätt att hantera stress.

  9. Förbättra vår självkännedom: Genom att skriva ner våra tankar och känslor efter meditation kan vi öka vår självkännedom och förståelse för våra behov och önskningar.

  10. Bli mer närvarande i nuet: Reflektion efter meditation kan hjälpa oss att bli mer närvarande i nuet och att öva oss på att vara medvetna om våra tankar och känslor utan att döma dem eller låta dem ta över.

Att göra skrivna reflektioner efter meditation när vi inte är stressade kan hjälpa oss att öka vår självkännedom, förstå våra tankemönster och reaktionsmönster, och lära oss att hantera stress på ett mer effektivt sätt. Genom att reflektera över våra mål, styrkor och svagheter, kan vi också hjälpa oss själva att växa och utvecklas. Reflektion kan också hjälpa oss att bli mer medvetna om vår omgivning och att bli mer närvarande i nuet.

Om jag skulle ge ett tips för att börja skriva ned sina reflektioner så är det att använda en ton som om du skrev till din bästa vän, och att göra det när du inte är stressad.


Att ge uppmärksamhet åt varje liten positiv förändring är också viktigt. De negativa brukar vi inte behöva påminna oss om.


Datum är viktigt, det kommer att vara en hjälp när reflektionen har blivit en vana.


Jag förstår precis om du tycker att det här verkar intressant men att du inte har tid.

Det tog mig alldeles för många år att inte börja reflektera.

Idag har jag sett skillnaden på vad ett så enkelt verktyg kan göra.


Pröva två gånger i veckan under en månad, och ta sedan ett beslut.

Eller anmäl dig till kursen i Kreativ Meditation, så prövar vi tillsammans.


Det finns också forskning som visar på att en skriven reflektion förutom att ge en ökad psykisk hälsa, även har en positiv effekt på fysisk hälsa. Att skriva för hand ger större hälsoeffekt än att skriva digitalt.


Lycka till!Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page